dimecres, 28 de desembre del 2011

Odissea

El passat 22 de desembre del 2011 va tenir lloc l'última classe de GTIC. Vam començar primer de tot explicant el tema que havíem decidit la setmana anterior sobre algun dels dos portals educatius que vam estar mirant.

El tema que vaig decidir explicar juntament amb dues companyes de classe, Carmen Coines i Anna Mateu, va ser el de Odissea.

Odissea és un entorn virtual de formació en el que hi ha una sèrie de cursos que es classifiquen per categories. En els quals hi ha un conjunt de cursos dirigits per a professors d'universitat, als quals es poden inscriure i assolir un títol com a tal. O bé, també es pot accedir al material d'aquests cursos per a consultar qualsevol informació que ens pugui ser d'interés.

Per últim, el Jordi Simón també ens va dir que per a finalitzar el nostre dossier d'aprenentatge del mòdul de l'escola d'educació infantil havia de tenir una entrada específica de conclusió en la qual s'expliqués el que passarà posteriorment amb aquest bloc i que s'ha après, etc.

dijous, 22 de desembre del 2011

Exopsicions territori / identitat IV

El passat 20 de desembre del 2011 en el mòdul de l'escola d'educació infantil vaig assistir a l'última sessió d'exposicions del treball d'identitat i territori. Els treballs que van exposar-se van ser els següents:

  • Les illes Balears.
  • Els sentiments.
  • Bellver de Cerdanya.
  • El Nadal.
  • Barcelona.
  • Els dialectes.

Un cop finalitzades totes les exposicions els professors van donar-nos alguns consells de aspectes que havíem de millorar de cara als pròxims treballs que farem en els pròxims mesos i anys a la universitat. És molt important evitar el doble discurs entre el que diem i el que apareix en les diapositives o en altres suports que poguem fer de les TIC.


dissabte, 17 de desembre del 2011

Recitació IV

Ahir, 16 de desembre del 2011 vaig assistir a l'ultima sessió de COED i de recitació de poesia.

Com cada divendres vam començar per l'escalfament per totes aquelles qui havien de recitar la seva poesia. Durant aquesta última setmana he anat fixant-me en algunes de les companyes que havien de recitar. He pogut veure com anava augmentant el seu nerviosisme a mesura que s'aporopava el divendres. I com estan tot el dia recitant-la a tothom intentant millorar per a què els hi surti perfecte, per tal d'assolir la màxima puntuació.

Un cop acabada la recitació, els resultats finals van ser molt bons i la professora les va felicitar a totes per la millora que s'havia apreciat des del primer dia.

Seguidament, vam procedir a la correcció dels blogs, on la Rosa Soler va insistir en què havíem d'ampliar la informació per a què el nostre dossier d'aprenentatge fos complert.

Finalment, vam decidir fer una activitat final que consistia en descriure una persona de classe i la resta de companyes havien de endevinar a qui estava describint.

Portals educatius

El passat 15 de desembre del 2011 a classe de GTIC vam estar buscant per les pàgines edu365 i xtec.

Edu365 és un portal del Departament d'Educació per a pares i alumnes, amb notícies, agenda, novetats canals, xats i apartats per nivells educatius.

Xtec és també un recull de recursos i pàgines per a l'ensenyament de diversos nivells (des de l'educació infantil fins a cursos superiors).

Un cop consultades totes dues pàgines havíem de seleccionar un apartat per grups per explicar a les nostres companyes en la última sessió de GTIC.

Un cop acabada aquesta activitat, vam estar fent les enquestes sobre les assignatures i els mòduls realitzats durant aquest primer semestre, per valorar les diferents assignatures i als professors d'aquestes.



Recitació III

El passat 9 de desembre del 2011 a classe de COED vam començar amb els exercicis d'escalfament per totes aquelles qui havíen d'exposar.

Jo ja vaig exposar la setmana passada, així que vaig poder gaudir de les recitacions d'una forma ben diferent a com ho havia fet els dies anteriors, ja que vaig poder estar atenta al què deien i com ho deien.

Un cop acabada l'activitat, la Rosa Soler va respondre a les preguntes que li van fer alguna de les meves companyes sobre com seria l'examen que havíem de realitzar de COED tornant de vacances de Nadal.

També vull deixar aquesta poesia recitada per Serra que he trobat a youtube i que m'agradaria compartir amb tots vosaltres.




dimecres, 14 de desembre del 2011

Exposicions territori / identitat III

El passat 13 de desembre del 2011 vam realitzar la tercera sessió d'exposicions del treball d'identitat i territori. Els treballs que van exposar-se van ser els següents:
  • Internet.
  • El Montseny.
  • La universitat, una nova etapa.
  • Un altre món, una manera diferent de valorar.
  • Els castellers.
  • Els somriures.
En general totes les exposicions van estar molt bé i el suport de les TIC també v ser molt bo. Tot i que tant el Jordi Simón com la Rosa Soler van insistir en què el discurs o guió que ens preparavem no havia de ser memoritzat, sinó que s'havien de tenir unes idees clares unes pautes. I un cop aquestes estiguessin clares elaborar el nostre propi discurs amb les nostres pròpies paraules.


diumenge, 4 de desembre del 2011

CmapTools

L'últim programa que vam aprende a utilitzar el passat 1 de desembre del 2011 a classe de GTIC va ser el CmapTools.

CmapTools és una eina per a confeccionar esquemes conceptuals. L'objectiu d'aquest programa consisteix en presentar gràficament conceptes teòrics. Per tant, l'objectiu és dur a terme un conjunt de recursos visuals que permeten vincular idees de diferents formes.

CmapTools és un programa que es pot descarregar gratuitament.

A continuació us presento un esquema conceptual d'un sopar de Nadal amb tot el menú i convidats fet amb el programa lliure CmapTools.



dissabte, 3 de desembre del 2011

Poesia

Ahir, 2 de desembre del 2011 a classe de COED vam realitzar la segona sessió dedicada a la poesia. Igual que el divendres passat vam començar amb els exercicis previs d'escalfament, dedicats sobretot a totes les que ens tocava recitar el nostre poema.

Com ja he dit abans em va tocar recitar la meva poesis, que es titula Si tens una hora de sol de Eva Muns. No és un poema gaire conegut, però és un poema que quan el vaig llegir em va agradar molt tot i que no fos d'un autor reconegut.

A continuació us adjunto el poema que vaig recitar per a què el pogueu llegir.


Si tens una hora de sol

Si tens una hora de sol,
si tens una flor que et mira,
no et recordis de l’hivern
ni et recordis de l’espina.

Si tens un llibre a les mans,
si sents una veu amiga,
no pensis en el després;
viu el goig de cada dia.

Si un record et dóna llum,
si no et falta companyia,
veuràs madurar els teus anys
com grans de blat dins l’espiga.

Si trobes el teu camí
i si sembres l’alegria,
aniràs sempre endavant,
veient com fruita la vida.

Un cop acabada la sessió de recitació ens vam disposar a la valoració dels blogs. Una de les meves companyes va sortir com a voluntaria per a ensenyar el seu blog i valorar-lo entre tots.

Un dels aspectes que va remarcar la professora és que havíem de tenir molta cura amb les faltes i que la forma d'escriure sigui la correcta.

Per últim, la Rosa Soler ens va indicar que en la proporció de classes de COED el mínim d'entrades que s'havia de tenir al bloc era de 10 a 12 entrades.

Glogster

Una altra dels programes que vam aprendre a utilitzar va ser el Glogster.

Glogster és una eina web 2.0 que ens permet crear murals digitals multimèdia. Els murals realitzats amb Glogster poden ser impresos, insertats en una web, ja sigui en un bloc d'aula o per a un ús personal. També pot ser projectat i utilitzat a classe mitja´nçant una pissarra digital com a suport a la presentació de determinats continguts.

Per últim dir que Glogster també és un programa gratuït on-line amb un funcionament molt senzill.

A continuació us deixo un exemple de Glogster, què vol representar la idea de música.



Exposicions territori / identitat II

El passat 29 de novembre del 2011 va ser la segona sessió de les exposicions del treball de identitat i territori.

Els treballs que es van exposar van ser:
  • Un mar, una manera de viure.
  • Un tresor a l'abast de tots.
  • El món disney.
  • La neu.
  • Cirque du Solei.
  • El valor del temps.
  • Escola d'Hortsavinyà.
Un tresor a l'abast de tots és el treball que vaig exposar amb la Clara Farré i la Cristina de la Mano. El que preteniem amb aquest treball era explicar la importància que té la música per a tots nosaltres, i que la podem trobar en tot el que ens envolta.

A més, segons el tipus de música, ens pot portar a uns sentiments, com per exemple alegría o tristesa...

A l'exposició us vam posar com a exemple de música la cançó de summercat (anunci d'estrella damm), en el que es podia sentir el bon amibient i les vacances d'estiu.

                                                            Nationaal Archief

Finalment, un cop acabades totes les exposicions els dos professors van sortir a comentar tant els asectes positius com els negtius. Com a caracterítica positiva de la sessió d'exposicions van dir que totes en general havíem arriscat i que era un aspecte molt positiu d'autosuperació. Per contra, com aspecte per millorar ens van dir que seguiem col·locant-nos als costats de la pantalla i que així el que feiem era donar-li protagonisme al Power Point. I és que s'ha de tenir molt present que el Power Point és només un suport digital que ajuda a l'explicació.

divendres, 2 de desembre del 2011

Gliffy

El passat 1 de desembre del 2011 a classe de GTIC vam conéixer diferents programes per a crear idees. Els programes que vam aprendre a utilitzar van ser: gliffy, glogster i CmapTools.

En aquesta entrada explicaré tot el que sé sobre gliffy.

Glliffy és un programa gratuït on-line que serveix per a fer fluxogrames. Els fluxogrames són unes representacions gràfiques que segueixen un camí amb la intenció d'arribar a una conclusió final mitjançant unes preguntes.





dilluns, 28 de novembre del 2011

Característiques de Prezi

Com  ja he dit en l'entrada anterior Prezi pot arribar a ser molt útil, però a continuació explicaré algunes de les  característiques de Prezi.

És una aplicació amb la que es treballa on-line, gratuïta i amb una versió educativa (molt útil per al que ens volem dedicar en el futur).

Una altra de les característiques importants és que es pot editar i compartir col·laborativament, tot i que podem modificar els ítems de privacitat.

Una de les principals idees de prezi és que es treballa amb metàfores visuals, i en un espai en blanc, no com en el Microsoft Power Point, que es treballa amb diapositives.

L'únic que es pot canviar és la plantilla (la lletra i el fons no), llavors prezi permet mostrar plans generals, o bé, focalitzar parts concretes (com en el de les parts del cos).

Per últim dir que prezi treballa amb tecnologia flash, on els frames permeten definir parts i el path permet estructurar l'ordre dels frames.

Tot seguit us convido a què veieu el següent vídeo, que és el vídeo en el que es promociona Prezi. I a on es presenten algunes idees amb les que es pot fer ús de Prezi.


diumenge, 27 de novembre del 2011

Exposicions territori / identitat I

El passat 22 de novembre del 2011 va començar la primera sessió d'exposicions de territori / identitat Aquest treball correspon al mòdul 1. l'Escola d'Educació Infantil en el qual avaluen tant el professor de GTIC, Jordi Simón, com la professora de COED, Rosa Soler.

El treball s'ha de fer en grups de tres persones i han d'elegir un tema que es pugui relacionar amb un territori en concret. En quant a l'exposició, ha de tenir una durada de 10 minuts.

En aquesta sessió han exposat tres grups. Els títols d'aquests treballs han sigut: El Tibidabo, la felicitat en les persones i campament del Sahara.

Un cop finalitzades les presentacions, els professors van felicitar als tres grups per les exposicions que havien fet. D'altra banda, ens van dir alguns errors greus que no es podien tornar a repetir com el de posar fotografies sense llicència creative commons i sense citar el seu autor.

Prezi

El passat 24 de novembre del 2011 a classe de GTIC vam aprendre a utilitzar el prezi. Prezi és una aplicació de presentació on-line que s'utilitza per explicar quelcom amb una imatge. Com per exemple en el meu prezi he posat les diferents parts del cos.


dissabte, 26 de novembre del 2011

Primera sessió de recitació

Ahir, 25 de novembre del 2011, ha sigut el primer dia de recitació. Aquesta activitat consistia en què havíem de triar un poema que ens agrades, i que alhora volguéssim recitar als nostres companys. Per tant, l'elecció havia de ser a consciència. La professora de COED ens va assignar un dia per a recitar aquest poema que havíem de triar. 

Abans de començar, la Rosa Soler ens va manar que féssim uns exercicis d'escalfament i relaxació, sobretot a aquells qui exposaven. Aquests exercicis es basen bàsicament en prendre consciència del nostre cos, i saber-lo preparar per al moment de màxima tensió. Els exercicis van ser els següents:

  • Asseguts a la cadira, amb els peus ben posats al terra i el cos relaxat. Agafem aire pel nas mentre sentim el recorregut que fa l'aire dins nostre, com arriba als pulmons, i finalment el deixem anar per la boca. Repetim l'activitat tres vegades.
  • Per millorar la vocalització, posar-se un bolígraf a la boca i dir una frase o unes paraules.
A continuació us deixo un petit fragment d'un programa de ràdio en el que va intervenir el poeta José Miguel Molero, on va aprofitar per donar uns consells per a recitar poesia en veu alta.


Un cop tots els companys van recitar el seu poema vam passar als blocs. En aquesta segona activitat de la classe el que es pretén és que els alumnes s'ofereixin voluntaris per ensenyar el seu bloc a la classe. I així que la professora pogués avaluar tant els aspectes positius com negatius, per tal de que la alumna pogués corregir els seus errors i que també tots nosaltres veiéssim si el nostre bloc va per bon camí. 

divendres, 25 de novembre del 2011

Dansa de fades i follets

En la sessió de seminari del 22 de novembre del 2011 vam seguir presentant les feines que havíem de fer durant la SAE.

En aquesta segona classe dedicada a la setmana d'activitats extraordinàries vam explicar la visita que vam fer al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

En el meu cas, vaig anar a visitar el taller de "Dansa de fades i follets", amb algunes de les meves companyes de seminari. Vam recollir totes les imatges en un Power Point que vam presentar a l'aula mentre explicàvem en què havia consistit aquell taller.

Al MNAC també van haver-hi dos tallers més al que van anar dos grups més de companyes de seminari, i elles també van explicar-nos mitjançant un Power Point en què havia consistit la seva visita ("So i color" i "Històries en relleu").

En segon lloc, vam estar comentant la conferència que havia tingut lloc a l'auditori de Blanquerna el passat divendres. Havíem de compartir un document googledocs amb el professor en el qual dèiem les idees principals de la conferència i una valoració d'aquesta.


dijous, 24 de novembre del 2011

Diari de pràctiques

En la sessió de seminari del 21 de novembre del 2011 vam començar la classe fent un balanç de la SAE.

Les meves companyes i jo vam repassar cadascuna de les activitats que havíem dut a terme durant la setmana i vam estar comentant tant els aspectes positius com els negatius.

Més tard, vaig presentar un dels treballs que havíem de fer durant la SAE. Aquesta feina consistia en fer una presentació per googledocs on s'expliques l'acompanyament que faig fer a una alumna de tercer a la seva escola de pràctiques.

En aquesta activitat vaig intentar expressar tot el que havia viscut en aquesta petita estada, i també vaig explicar totes les activitats que fan realitzar els nens a classe.

dimarts, 22 de novembre del 2011

SAE

La Setmana d'Activitats Extraordinàries és una setmana en la que no es fa classe a la universitat, sinó que tenim proposades diferents activitats relacionades amb els mòduls i la nostra carrera, educació infantil. Les activitats que vam realitzar durant aquesta setmana del 14 al 18 de novembre del 2011, van ser les següents:

  1. Dilluns 14 vam anar al jardí de cordes, Natupark, a Cerdanyola del Vallés.
  2. Dimarts 15 vam fer una visita al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i cada grup vam fer una visita guiada diferent.
  3. Dimecres i dijous 16 i 17 vam estar cada alumne de primer curs acompanyant a un alumne de tercer curs a l'escola on estava fent pràctiques.
  4. Divendres 18 vam fer dues activitats. La primera, assistir a una conferència relacionada amb el lideratge dins l'àmbit educatiu, a l'auditori de la universitat. I en segon lloc, a l'auditori també van poder veure un concert dedica't a nens.
Aquest és el resum de tot el que vam fer durant la SAE.

dissabte, 12 de novembre del 2011

Treball territori

Ahir, 11 de Novembre del 2011, a classe de COED la Rosa Soler va decidir cedir-nos la seva classe per avançar els treball de territori, o bé, el treball col·laboratiu sobre comunicadors.

En aquestes dues hores de classe vaig aprofitar per avançar el treball de territori. Les meves companyes de treball i jo hem decidit fer el treball sobre la televisió, llavors vam aprofitar per comentar-li a la professora tot el que portàvem fet del treball i tot el que voliem fer. La Rosa Soler ens va corregir i aconsellar sobre algunes parts del treball que no acabaven de quadrar.



flickr

divendres, 11 de novembre del 2011

GIMP 2

Ahir, 10 de Novembre del 2011, a classe de GTIC vam estar treballant tot el relacionat amb la imatge.

Per començar, dir que els mapes de bits és el que es composa en una àrea rectangular a partir d'una matriu de punts anomenats píxels. Com per exemple: en un scanner, una càmera fotogràfica, etc.

A classe hem après a manipular aquest tipus d'imatges amb el programa lliure Gimp 2. Aquest és un programa gratuït i fàcil d'utilitzar que tothom ens podem descarregar de la pàgina web softcatala.

La grandària, el pes, la profunditat de color i la resolució són les principals característiques de les imatges. A continuació les definiré:

- Grandària: És la dimensió màxima que pot assolir la imatge, i es mesura en píxels. El resultat és la multiplicació dels píxels horitzontals pels píxels verticals.

- Pes: Es mesura amb Bytes, i és el que ocupa la imatge en memòria.
        > És important recordar que 1GB = 1.000MB.

- Profunditat de color: Capacitat que té una imatge de representar molts o pocs colors.

- Resolució: Relació que hi ha entre el nombre de píxels i l'espai que ocupen.

Després de deixar clares les principals característiques, he buscat una imatge i he fet els següents retocs:
Original

De la foto original he retallat la part que més m'ha interessat.


Retallada

Un cop tinc la part de fotografia que m'interessa. Em disposo a modificar-la per treure tots aquells elements que no haurien de ser.


Modificada

Finalment, aquest és el resultat final de la foto que he retallat i modificat.

dijous, 10 de novembre del 2011

Visita a Blanquerna

El passat, 9 de Novembre del 2011, a classe de GTIC el Jordi Simón ens va ensenyar a modificar vídeos.

Doncs, va passar-nos un vídeo, fet per ell mateix, de totes les intal·lacions de Blanquerna. Aquest vídeo tenia una durada d'uns 8 minuts, doncs, l'activitat consistia en crear un vídeo d'1 minut on es veiessin totes les instal·lacions.

La raó per la qual el vídeo havia de ser tan curt és per què és la manera que tenim d'assegurar-nos que les persones que mirin el vídeo el veuran amb atenció. Un vídeo no ha d'explicar idees sinó que les ha de transmetre en forma de sentiments. Per això les imatges han de tenir la durada exacta i la música ha de ser la més adequada.

La creació d'aquest nou vídeo l'he fet amb el programa Windows Live Movie Maker, un programa senzill d'utilitzar amb el que es pot retallar i modificar un vídeo, i el resultat final ha sigut el següent:



dilluns, 7 de novembre del 2011

Els anuncis

El passat 4 de Novembre del 2011 a classe de COED en gran grup van estar treballant la comunicació audiovisual. Primer de tot la Rosa Soler ens va posar un entrevista a Guillermo Orozco Gómez, qui va centrar els seus estudis en la recepció i alfabetització audiovisual.

Un cop vist aquest vídeo, algunes de que conclusions que hem pogut extreure és que per la educació dels nens cal que escola i família treballin conjuntament per potenciar les capacitats del nen. Una altra conclusió relacionada amb la comunicació audiovisual és que avui dia, les noves tecnologies formen part de les nostres vides. Doncs, hem d'aprendre i d'ensenyar a utilitzar-les totalment. Guillermo Orozco diu que s'ha de fer una alfabetització visual i digital que permeti un coneixement integrat en la pròpia vida.

En la segona part de la classe, vam veure uns quants anuncis per després comentar diferents aspectes. El primer que ens ha de quedar clar és que els anuncis són texts argumentatius, ja que pretenen convencer als espectadors de que el producte que promocionen és el que ells necessiten per tenir èxit, ser més popular, ser feliços, etc.

Un dels anuncis que vam veure va ser un antic de volkswagen golf, en el que associa el cotxe amb l'èxit. No importa que hagi perdut perdut diners al casino, que hagi perdut a la novia perquè té amb qui confiar, el seu Volkswagen Golf.

L'últim anunci que ens va mostrar la Rosa Soler va ser de d'un cotxe familiar de la marca Seat, en concret el model Altea. En aquesta anunci s'utilitzen els valors de la família per convencer als espectadors de què tota família ha de tenir un Seat Altea perquè és més que un cotxe. A continuació us deixo l'anunci perquè pugueu valorar vosaltres mateixos.




Per últim, he trobat aquest anunci d'Ikea en el que utilitza als nens, que reflexen la puresa i la sinceritat, la qual cosa li dona credibilitat al missatge. El missatge que vol transmetre aquest anunci és que si decores la teva casa amb els seus productes, aconseguiràs fer de la teva llar un lloc tranquil on es podrà descansar i podràs gaudir del descans i la pau que necessites després d'un dia de feina o d'escola.





dissabte, 5 de novembre del 2011

Power Point

En la segona part de la classe de GTIC del 3 de novembre del 2011 vam estar aprenent els diferents usos que pot tenir Microsoft Power Point.

Power Point es divideix en usos tradicionals i usos creatius.

1. Ús tradicional:

Es coneix com a ús tradicional de Power Point a aquell tipus de presentacions que serien les més freqüents, és a dir, una presentació amb una mica de lletra, alguna imatge. Però generalment és una presentació sencilla però que conté molta informació.
Dirigida en l'ambit educatiu, sobretot a reunions amb els pares.

2. Ús creatiu:

Aquest tipus de presentacions són bàsicament dirigides a la formació dels més petits. A classe vam estar veient diferents exemples de Power Point creatiu. Un dels exemples que vam veure va ser un poema de Cinta Mulet extret del seu llibre Aigua dolça. Poesies per a xiquets. Llegint ens vam adonar de la importància que tenia el color de fons i el de les lletres per a facilitar la comprensió de la poesia.

Per últim un altre exemple curiós de usos del Power Point va ser una presentació on es llançava una pregunta: Les granotes volen?, i tens dos possibles respostes, segons l'opció que tries la presentació segueix un camí o l'altre.


Viquipèdia

El passat 3 de novembre del 2011 a GTIC vam començar la classe fent la segona revisió de la Viquipèdia.

L'activitat consistia en tornar una mica de tot el que ens ha donat Viquipèdia. Per tant, havíem de triar algun tema del que es parlés amb aqusta pàgina i llavors tot citant ampliar la informació que havíem trobat en llibres o altres pàgines web.

La Yesenia Cortés, la Cristina de la Mano, la Sheila Chiquero i jo vam decidir ampliar la informació dels patis, com a espai de joc. És un espai molt important per als nens de l'edat que nosaltres estem formant-nos per educar. I ens va semblar que la informació que hi havia era molt escueta, per això vam decidir ampliar-la i el resultat final va ser el següent:

Pati (espai de joc)

dimecres, 2 de novembre del 2011

Estructura del discurs

A la classe de COED en la que vam estar comentant el llibre que havíem llegit també vam estar veient l'estructura del discurs, que es resumeix en la següent frase: Digues de què parlaràs (introducció), parla'n (desenvolupament) i digues de què has parlat (conclusió).

1. Introducció: "Allò que comença bé ja està mih acabat".

En aquesta primera part del discurs s'han de presentar el tema i els objectius de manera eficient, ja que és el moment de més atenció per part del públic.

A continuació algunes de les fórmules introductòries per començar el discurs:

  • Definició: Breu explicació del títol del tema.
  • Presentació dels objectius: Motivar al públic dient tot allò que s'explicarà.
  • Presentació del guió: Sobretot per a discursos molt expositius.
  • Preguntes: Anticipar-se al públic.
  • Lectura mental: Esmentar algunes preconcepcions que hipotèticament té l'auditori.
  • Documentació: Dades relacionades amb el discurs recents.
  • Afirmació provocadora: Donar una opinió atrevida, una dada espectacular...
  • Anècdota: Per introduir el tema.

2. Desenvolupament: Selecció i ordre de les idees segons l'objectiu.

En el desenvolupament s'explica tota la informació que es vol donar a coneixer en un ordre lògic. Aquesta suposa la part més llarga del discurs i per tant el públic disminueix la seva atenció. Per això és important fer ús de l'humor o exemples per a captar la seva atenció i que el discurs no esdevingui avorrit.

3. Conclusió: Síntesi final on es tanca el discurs.

Per a concluir el discurs cal fer una síntesi final de totes les idees princpals de manera global, i finalment tancar el discurs d'una manera interessant.

Per últim, algunes de les fórmules de tancament per a finalitzar el discurs:

  • Repetir la introducció.
  • Resumir els punts principals.
  • Invitació a l'acció.
  • Anunci d'un esdeveniment futur.
  • Promesa.
  • Apel·lar els sentiments i emocions.

dimarts, 1 de novembre del 2011

Com parlar bé en públic

El passat 27 d'octubre del 2011 a classe de COED vam començar veient un vídeo d'una nena de quatre anys que recitava una poesia. Tot seguit vam començar a comentar els sis primers capítols que ens havíem de llegir del llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubio.

A continuació podeu veure el resum que vaig fer del llibre.

dilluns, 31 d’octubre del 2011

Exposició

El passat 25 d'Octubre del 2011, a classe de COED vam fer una "exposició". On cadascuna de nosaltres havíem de fer una fotografia que pogués transmetre algun tret característic de la persona que havíem decidit descriure.

En el meu cas, vaig decidir descriure a la Yesenia Cortés ja que em va cridar molt l'atenció els seus talons.Tot seguit, us deixo la fotografia i la descripció que vaig fer d'ella.

La persona que descriure és la Yese Cortés. Va néixer a Mèxic i quan tenia 7 anys es va venir a viure amb la seva família a Barcelona.

Pel que he pogut conèixer d’ella és una noia alegre, divertida, puntual... Sobretot puntual, li horroritza la idea d’arribar tard a qualsevol lloc. Quan la vaig conèixer van haver-hi dues coses que em van cridar l’atenció. La primera van ser els seus talons, sembla que formin part de la seva personalitat, no importa si plou, neva o fa sol, ella sempre els porta. També va cridar la meva atenció els seus llavis. Són grans i gruixuts, perfeccionen el seu somriure, un somriure càlid i proper que transmet molt afecte.

Per últim destacar que amb aquestes línies he intentat expressar tot el que conec, fins al moment, de la Yese.


















LA SEVA DEBILITAT

Video i comunicació

El passat 27 d'Octubre del 2011, a classe de GTIC havíem de portar llegit el primer capítol del llibre "Vídeo i comunicación" de Joan Ferrés. Durant gran part de la classe vam estar comentant els diferents aspectes que tracta aquest primer capítol diferenciant entre l'hemisferi dret i l'hemisferi esquerre.


A continuació us deixo un quadre resum amb les idees més rellevants de cadascun dels hemisferis. Com podreu comprovar cadascuna té unes capacitats molt diferenciades.






dijous, 27 d’octubre del 2011

Miquel Martí i Pol

El passat 21 d'octubre del 2011 a classe de COED vam estar veient tot un seguit de diferents formes de recitar poesia. Vam veure un cuiner parlant de menjars típics, i el més emotiu de tots el de l'actriu Ariadna Gil recitant el poema de Miquel Martí i Pol, Parlem de tu. És un gran poema i per això el vull compartir amb tots vosaltres, per què estic segura que us agradarà a tots aquells qui encara no heu tingut la oportunitat de llegir-lo.

PARLEM DE TU

Miquel Martí i Pol
Parlem de tu, però no pas amb pena.
Senzillament parlem de tu, de com
ens vas deixar, del sofriment lentíssim
que va anar marfonent-te, de les teves
coses, parlem i també dels teus gustos,
del que estimaves i el que no estimaves,
del que feies i deies i senties;
de tu parlem, però no pas amb pena.

I a poc a poc esdevindràs tan nostre
que no caldrà ni que parlem de tu
per recordar-te; a poc a poc seràs
un gest, un mot, un gust, una mirada
que flueix sense dir-lo ni pensar-lo.


La professora ens va ensenyar tècniques per facilitar la memorització d'una poesia. Ens va dir que era molt important que el poema que triessim ens despertes un sentiment, per què per saber recitar una poesia cal haver-la interioritzat prèviament.

Per últim, ens va repartir uns fulls on s'explicaven unes pautes que cal tenir en compte alhora de fer el treball de territori i identitat.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Revista

El passat 11 d'Octubre del 2011, la Yese Cortés i jo vam fer la presentació de la revista Viure en familia. El treball consistia en buscar una revista educativa a la biblioteca de Blanquerna i intentar convèncer a les companyes de seminari que es compressin la revista.A continuació us deixo la presentació per a què la vegi qui vulgui. Per a més informació us facilito el bloc de la Yese i la pàgina de la revista.


Viure en familia

View more presentations from immafepe


Wikis

El 4 d'Octubre del 2011 a classe de GTIC vam estar aprenent el funcionament de les wikis.

Les wikis són zones web les quals poden ser editades per qualsevol persona que vulgui ampliar la informació. Per tant, els usuaris poden crear, modificar o esborrar tot allò que creguin convenient.

Aquesta, per tant és una tasca col·laborativa que es basa en la voluntat de totes les persones que volen modificar o ampliar la informació d'algun tema en concret. Tota informació que es publica a través d'una wiki és revisada. Per tant, les wikis es troben en constant actualització dels continguts, la qual cosa fa que esdevingui una eina molt dinàmica.

L'exemple més clar de wiki és viquipèdia. Una gran pàgina web en la qual es troba informació de tot tipus d'esdeveniments i personatges reconeguts. Tothom qui vol pot modificar i ampliar la informació de Viquipèdia. Per tant, és una eina molt útil però a vegades no del tot fiable, ja que no tota la informació que trobem està citada i per tant podem dubtar de la seva credibilitat.

Per acabar, us deixo aquest video per aclarir els dubtes que puguin haver quedat pendents sobre tot el tema que us acabo d'explicar de les wikis.



Imatges i música

El passat 20 d'octubre del 2011 a classe de GTIC vam estar parlant de Viquipèdia. Viquipèdia està sota una llicència Creative Commons, ja que podem modificar i compartir tots els textos que s'hi tobren dins d'aquesta pàgina web. En canvi, els diaris i els llibres no tenen aquesta llicència, per tant no es poden copiar (copyright).

Tot seguit, el professor ens va mostrar diverses pàgines web per descarregar música i fotos amb llicència Creative Commons. Per a buscar imatges tenim tres pàgines:

  1. flickr: En aquesta pàgina penja fotos tothom qui vol i per a trobr imatges amb llicència només hem de seleccionar l'opció de búsqueda amb llicència Creative Commons.
  2. sxc: Normalment pengen fotos gent especialitzada en el tema com fotografs. Aquesta pàgina web disposa d'una llicència copyleft equivalent a la que nosaltres hem estat treballant.
  3. google imatges: Aquesta és la opció que tots fem servir quan necesitem qualsevol imatge, però per buscar fotos amb llicència haurem de seleccionar en les opcions que només ens mostri aquestes.

Una pàgina web per descarregar música de forma legal, tot i que no sigui la música que s'escolta per la ràdio és jamendo. És una web on grups de musicals pengen la seva música per a que sigui escoltada d'una forma legal.

L'Audacity és un programa d'edició d'àudio que podem descarregar gratuïtament des de la Xarxa. Amb aquest editor podrem enregistrar la nostra veu, la música que estigui sonant a l'ordinador (en una pàgina web, per exemple) o a qualsevol aparell que hi estigui connectat.

Per acabar vam estar veient una presentació on s'explicava tot el relacionat amb el programari lliure. A continuació us deixo el link amb aquesta presentació on s'explica amb claredat tots els conceptes relacionats:

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Sir Ken Robinson

El passat 30 de setembre del 2011 no vam tenir classe de COED perquè la professora estava malalta. Tot i així ens va demanar que veiéssim dues conferències d'en Sir Ken Robinson.

Sir Ken Robinson va néixer al 1950 a Liverpool, Anglaterra. És un educador, escritor i conferenciant britànic, expert en la creativitat, la innovació i els recursos humans.

A continuació us adjunto les dues conferències que ens va proposar la Rosa Soler.


"Las escuelas matan la creatividad"




"A iniciar la revolución del aprendizaje"




Un cop visionades les dues conferències de Sir Ken Robinson, podem assegurar que l’èxit de les seves xerrades es deu a varis motius que s’han vist amb molta claredat en els vídeos.


Crec que el Sir Ken Robinson és un bon comunicador, ja que ha aconseguit una cosa molt difícil d’aconseguir actualment, i és que la gent l’escolti. Parla de l’educació, un tema que tothom fa veure que li preocupa molt, però que alhora de la veritat tots el deixem com a tema pendent. Aquest educador, ha aconseguit transmetre la realitat de la nostra educació d’una forma atractiva, que atrau al públic. Part d’aquest èxit també es deu a la capacitat que té de fer veure que esta improvisant, i que el seu discurs es basa en les seves pròpies vivències.


Com ja he dit, crec que el Sir Ken Robinson té un discurs molt ben elaborat i treballat, tot i que ell amb la seva forma faci veure que no, i que té un esquema molt ben estructurat de tot el discurs que vol donar. I tot aquest treball i el seu carisma personal són les característiques que fan que les seves xerrades tinguin l’èxit que tenen.

Si algú està interessat ens saber més d'en Sir Ken Robinson us deixo la seva pàgina web, que conté molta més informació sobre les conferències que realitza. 



diumenge, 23 d’octubre del 2011

Creative Commons

El passat 18 d'octubre del 2011 a classe de GTIC vam tractar diversos temes:

  1. Vam aprendre a crear un full de càlcul amb el google docs.
  2. Hem llegit el següent article publicat al diari "El País" el 10 de març del 2005 "autores españoles emplean la copia libre de Creative Commons".
  3. Veure un vídeo relacionat amb els conceptes de copiar no és robar (Copying is not theft).

Tots aquest punts els vam anar veient durant la sessió per a fer emfasis en la importància que té saber quan podem copiar una informació o quan no podem.

Creative Commons és una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura, i que va ser fundada l'any 2001 per Lawrence Lessig. A continuació us adjunto un vídeo tot explicant què són les llicències Creative Commons.



Una llicència Creative Commons permet que puguis copiar, distribuir, i fins i tot en alguns casos modificar la informació que necessites. Per exemple al meu blog he posat una llicència creative commons que permet copiar i modificar-los sempre que es trobi citada la font d'origen, en aquest cas el meu blog.

Per últim, també hem après la diferència entre copyright i copyleft. Copyright no permet cap tipus de còpia o modificació del treball, en canvi copyleft permet tot el que ja hem dit abans.

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Google Docs

El passat 13 d'octubre del 2011 a classe de GTIC vam estar aprenent el funcionament de Google Docs.

Google Docs és un programa on-line el qual ens permet treballar col·laborativament, és a dir, podem crear documents de text i fulls de càlcul. Per a poder accedir amb aquest programa hem de crear-nos un gmail. Un cop el tenim podem crear documents i compartir-los amb altres persones que disposin d'aquest programa. I el més interessant de tot és que tots aquells amb qui es comparteix el document poden editar-lo tots a la vegada.

A continuació us facilito un vídeo on explica el funcionament de Google Docs, per si ha quedat algun dubte.





dilluns, 17 d’octubre del 2011

Recerca a la biblioteca de Blanquerna

Fa uns dies, la Cristina de la Mano i jo vam fer la recerca corresponent a la biblioteca. La pràctica consta de varis apartats.
El primer lloc, hem buscat tres llibres relacionats amb l'educació infantil que ens cridessin l'atenció. Els llibres que hem triat són:

     STEPHANIE JUDSON. Aprendiendo a resolver conflictos en la infancia (manual de educación para la paz y la no violencia). Editorial Catarata, 2000.
ISBN: 84-8319-072-9
     ROSA ANA ALONSO, ANTONIO FRAILE, MªÁNGELES VALDEMOROS, JOSÉ EMILIO PALOMERO. La educación motriz para niños de 0 a 6 años. Editorial Biblioteca Nueva, 2009.
ISBN: 978-84-9742-968-9
     ALISON CLARKE-STEWART. Guarderías y cuidado infantil. Ediciones Morata, S.A, 1984. 
ISBN: 84-7112-219-7

També havíem de buscar tres revistes d'educació infantil, i d'aquestes intentar esbrinar els seus valors i la seva periodicitat.
  • Escuela infantil en acción: Revista de pedagogía de Magisterio. Periodicitat: 2 mesos. Valors: solidaritat i respecte.
  • Guix d’Infantil. Periodicitat: 2 mesos. Valors: educació.
  • Educa’t. Periodicitat: 2 mesos. Valors: igualtat, sensibilitat amb el medi ambient.
En tercer lloc havíem de buscar en el catàleg de blanquerna informació sobre "el primer dia d'escola" a P3.
  • ARTICLE // Títol: El primer dia d’escola. Autors: Pascale de Bourgoing, Nadine Hahn. Col·lecció: A través de la finestra. Publicació: Barcelona, La Galera, 1998.
  • REVISTA // Títol: Des del primer dia. Autor: Bet Madera. Publicació: In-fàn-cia núm. 158 (set/oct. 2007) p.24-26.
  • REVISTA // Títol: Primer día primer año de escuela. Coordinació: Jaume Cela, Juli Palou. Publicació: Cuadernos de pedagogía. núm. 404 (set. 2010) p.50-77.
Finalment, hem escrit els llibres elegits en el primer apartat en la normativa de citació bibliogràfica ISO 690.

  • 1. Judson, Stephanie. Aprendiendo a resolver conflictos en la infancia. s.l. : Catarata, 2000.
  • 2. Alonso, Rosa Ana, y otros. La educación motriz para niños de 0 a 6 años. s.l. : Biblioteca Nueva, 2009.
  • 3. Clarke-Stewart, Alison. Guarderías y cuidado infantil. Madrid : Ediciones Morata, 1984.

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Descripció. Qui ets tu?

El passat 11 d'octubre del 2011 a classe de petit grup de COED vam estar veient diferents models de descripció.

Per començar, la professora ens va repartir un dossiers amb diferents tipus de models  de descripció amb la finalitat de servir-nos d'ajuda per a l'activitat que hem de fer. L'activitat que hem de fer consisteix en fer una fotografia d'algun tret caracterític d'alguna companya que volguem descriure. I a partir d'aquí, posar un peu de foto amb aquesta i després fer una descripció de la companya.

Tal i com ens va explicar la Rosa Soler hi ha diferents tipus de descripció:
  1. Descripció subjectiva: L'autor de la descripció dóna la seva opinió personal del personatge al que descriu. Com per exemple: la descripció que va sortir publicada al diari "Ara" per Albert Pla Nualart l'11 de setembre, sota el títol Entre el talent i l'ego, referent a Manuel Fuentes.
  2. Descripció objectiva: En aquest cas l'autor només descriu els fets sense donar el seu parer. Com per exemple l'article publicat pel diari "Ara" d'una entrevista que li va fer Bibiana Ballbé, el 29 de setembre, a Manel Fuentes.
  3. Cançons: Es descriu per mitjà d'una d'una cançó, com és el cas de la cançó dels Catarres, Oh Jenifer (cliqueu per veure el vídeo).
  4. Poesia: Fer una descripció a partir dels versos, com és el cas  de Miquel Martí i Pol amb el seu poema Si parlo dels teus ulls.
  5. Novel·la: Fer una descripció tot dient com van passant els fets, com passa en el cas del text de Stieg Larsson, Els homes que no estimaven les dones.
  6. Conte: Un bon exemple d'aques tipus de descripció és Xesco Boix qui explicava i cantava el conte Abiyoyo.
  7. Vídeo: Per anunciar la campanya d'estiu del 2009, la marca de cervesa Estrella Damm va fer aquest anunci que seguidament us adjunto.

dijous, 6 d’octubre del 2011

El llenguatge i les llengües

El llenguatge és la manera com tot ésser humà expressa el seu pensament a través de la llengua. Una de les coses importants que hem après és que el llenguatge és més que un instrument de comunicació, i que està constituït per senyals i combinacions de senyals que s'organitzen en diversos nivells.

Per tant, el llenguatge serà un element bàsic en la constitució del pensament, amb el que fem possible la comunicació gràcies a la reducció i l'ordenació de totes les percepcions que rebem de l'entorn. Per últim dir que el llenguatge resulta ser alguna cosa més que un instrument per a la comunicació, ja que ens permet el diàleg amb nosaltres mateixos (permet l'auto expressió).

En quant a la llengua, cal destacar que són un conjunt de signes i lletres que creen els diferents idiomes i que té un paper molt important en la formació de nosaltres mateixos.


TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova



dimecres, 5 d’octubre del 2011

GTIC

El passat 29 de setembre del 2011 a classe de GTIC vam dur a terme les següents activitats.

Primer de tot vam resoldre els dubtes que teniem del blog, sobretot alhora de penjar un vídeo. Ja que a moltes se´ns sortia el vídeo dels marges.

En segon lloc, el Jordi Simón ens va explicar en què consistien els dos treballs que havíem de dur a terme en aquest mòdul. El primer consistia en fer grups de 5 o 6 persones, i havíem d'escollir algú que nosaltres consideressim un bon comunicador i seguir-lo durant els pròxims mesos vía twitter, blog, facebook, etc. L'altre treball consisteix en fer grups de tres persones i triar un territori (concret o no) que s'identifiqui amb tots els integrants del grup, i fer una exposició d'uns 10 minuts.

Seguidament, el professor ens va ensenyar el funcionament de twitter (xarxa social). Ens va ensenyar el funcionament d'aquesta xarxa social per què ens podría resultar molt útil per a fer el treball del bon comunicador.

Per últim dir que també ens ah ensenyat que al blog es poden penjar moltes coses com imatges a partir del programa picassa, o fins i tot treballs mitjançant el programa issu. Tot una sèrie de programes que anirem aprenent a utilitzar durant tot aquest semestre.


dimecres, 28 de setembre del 2011

Interactivitat

Edu3.cat


En el següent vídeo ens expliquen els canvis que han patit els ordinadors des de que es van crear fins a l'actualitat. Els primers ordinadors només eren capaços de fer càlculs, però amb el temps van poder combinar-ho amb textos, sons i imatges.

Ted Nelson va ser el creador de Xanadu, pretenia ser una xarxa com internet però 30 anys abans. Aquest projecte mai va arribar a fer-se realitat però si que va donar lloc a dos nous termes: hipertext i hipermèdia.
Als anys 90 va aparèixer el CD-ROM amb propòsits educatius. Els programes interactius amb més impacte van ser els videojocs.

Interfície és el conjunt d'opcions que fan posible el diàleg entre ordinador i persona. Aquest diàleg ha de ser senzill.

dimarts, 20 de setembre del 2011

Benvinguts

Bona tarda,

Em dic Imma i aquest any he començat a cursar el Grau d'Educació Infantil a la Universitat Ramon Llull, Blanquerna.

Intentaré actualitzar-lo una o dues vegades per setmana amb informació que ens pugui ser útil. Com per exemple; articles o notícies (relacionades amb el mòdul), apunts de l'assignatura o fins i tot treballs.

Per qualsevol suggeriment o proposta no dubteu en deixar els vostres comentaris, per tal de poder millorar.

Moltes gràcies.