dilluns, 31 d’octubre del 2011

Exposició

El passat 25 d'Octubre del 2011, a classe de COED vam fer una "exposició". On cadascuna de nosaltres havíem de fer una fotografia que pogués transmetre algun tret característic de la persona que havíem decidit descriure.

En el meu cas, vaig decidir descriure a la Yesenia Cortés ja que em va cridar molt l'atenció els seus talons.Tot seguit, us deixo la fotografia i la descripció que vaig fer d'ella.

La persona que descriure és la Yese Cortés. Va néixer a Mèxic i quan tenia 7 anys es va venir a viure amb la seva família a Barcelona.

Pel que he pogut conèixer d’ella és una noia alegre, divertida, puntual... Sobretot puntual, li horroritza la idea d’arribar tard a qualsevol lloc. Quan la vaig conèixer van haver-hi dues coses que em van cridar l’atenció. La primera van ser els seus talons, sembla que formin part de la seva personalitat, no importa si plou, neva o fa sol, ella sempre els porta. També va cridar la meva atenció els seus llavis. Són grans i gruixuts, perfeccionen el seu somriure, un somriure càlid i proper que transmet molt afecte.

Per últim destacar que amb aquestes línies he intentat expressar tot el que conec, fins al moment, de la Yese.


















LA SEVA DEBILITAT

Video i comunicació

El passat 27 d'Octubre del 2011, a classe de GTIC havíem de portar llegit el primer capítol del llibre "Vídeo i comunicación" de Joan Ferrés. Durant gran part de la classe vam estar comentant els diferents aspectes que tracta aquest primer capítol diferenciant entre l'hemisferi dret i l'hemisferi esquerre.


A continuació us deixo un quadre resum amb les idees més rellevants de cadascun dels hemisferis. Com podreu comprovar cadascuna té unes capacitats molt diferenciades.






dijous, 27 d’octubre del 2011

Miquel Martí i Pol

El passat 21 d'octubre del 2011 a classe de COED vam estar veient tot un seguit de diferents formes de recitar poesia. Vam veure un cuiner parlant de menjars típics, i el més emotiu de tots el de l'actriu Ariadna Gil recitant el poema de Miquel Martí i Pol, Parlem de tu. És un gran poema i per això el vull compartir amb tots vosaltres, per què estic segura que us agradarà a tots aquells qui encara no heu tingut la oportunitat de llegir-lo.

PARLEM DE TU

Miquel Martí i Pol
Parlem de tu, però no pas amb pena.
Senzillament parlem de tu, de com
ens vas deixar, del sofriment lentíssim
que va anar marfonent-te, de les teves
coses, parlem i també dels teus gustos,
del que estimaves i el que no estimaves,
del que feies i deies i senties;
de tu parlem, però no pas amb pena.

I a poc a poc esdevindràs tan nostre
que no caldrà ni que parlem de tu
per recordar-te; a poc a poc seràs
un gest, un mot, un gust, una mirada
que flueix sense dir-lo ni pensar-lo.


La professora ens va ensenyar tècniques per facilitar la memorització d'una poesia. Ens va dir que era molt important que el poema que triessim ens despertes un sentiment, per què per saber recitar una poesia cal haver-la interioritzat prèviament.

Per últim, ens va repartir uns fulls on s'explicaven unes pautes que cal tenir en compte alhora de fer el treball de territori i identitat.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Revista

El passat 11 d'Octubre del 2011, la Yese Cortés i jo vam fer la presentació de la revista Viure en familia. El treball consistia en buscar una revista educativa a la biblioteca de Blanquerna i intentar convèncer a les companyes de seminari que es compressin la revista.A continuació us deixo la presentació per a què la vegi qui vulgui. Per a més informació us facilito el bloc de la Yese i la pàgina de la revista.


Viure en familia

View more presentations from immafepe


Wikis

El 4 d'Octubre del 2011 a classe de GTIC vam estar aprenent el funcionament de les wikis.

Les wikis són zones web les quals poden ser editades per qualsevol persona que vulgui ampliar la informació. Per tant, els usuaris poden crear, modificar o esborrar tot allò que creguin convenient.

Aquesta, per tant és una tasca col·laborativa que es basa en la voluntat de totes les persones que volen modificar o ampliar la informació d'algun tema en concret. Tota informació que es publica a través d'una wiki és revisada. Per tant, les wikis es troben en constant actualització dels continguts, la qual cosa fa que esdevingui una eina molt dinàmica.

L'exemple més clar de wiki és viquipèdia. Una gran pàgina web en la qual es troba informació de tot tipus d'esdeveniments i personatges reconeguts. Tothom qui vol pot modificar i ampliar la informació de Viquipèdia. Per tant, és una eina molt útil però a vegades no del tot fiable, ja que no tota la informació que trobem està citada i per tant podem dubtar de la seva credibilitat.

Per acabar, us deixo aquest video per aclarir els dubtes que puguin haver quedat pendents sobre tot el tema que us acabo d'explicar de les wikis.



Imatges i música

El passat 20 d'octubre del 2011 a classe de GTIC vam estar parlant de Viquipèdia. Viquipèdia està sota una llicència Creative Commons, ja que podem modificar i compartir tots els textos que s'hi tobren dins d'aquesta pàgina web. En canvi, els diaris i els llibres no tenen aquesta llicència, per tant no es poden copiar (copyright).

Tot seguit, el professor ens va mostrar diverses pàgines web per descarregar música i fotos amb llicència Creative Commons. Per a buscar imatges tenim tres pàgines:

  1. flickr: En aquesta pàgina penja fotos tothom qui vol i per a trobr imatges amb llicència només hem de seleccionar l'opció de búsqueda amb llicència Creative Commons.
  2. sxc: Normalment pengen fotos gent especialitzada en el tema com fotografs. Aquesta pàgina web disposa d'una llicència copyleft equivalent a la que nosaltres hem estat treballant.
  3. google imatges: Aquesta és la opció que tots fem servir quan necesitem qualsevol imatge, però per buscar fotos amb llicència haurem de seleccionar en les opcions que només ens mostri aquestes.

Una pàgina web per descarregar música de forma legal, tot i que no sigui la música que s'escolta per la ràdio és jamendo. És una web on grups de musicals pengen la seva música per a que sigui escoltada d'una forma legal.

L'Audacity és un programa d'edició d'àudio que podem descarregar gratuïtament des de la Xarxa. Amb aquest editor podrem enregistrar la nostra veu, la música que estigui sonant a l'ordinador (en una pàgina web, per exemple) o a qualsevol aparell que hi estigui connectat.

Per acabar vam estar veient una presentació on s'explicava tot el relacionat amb el programari lliure. A continuació us deixo el link amb aquesta presentació on s'explica amb claredat tots els conceptes relacionats:

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Sir Ken Robinson

El passat 30 de setembre del 2011 no vam tenir classe de COED perquè la professora estava malalta. Tot i així ens va demanar que veiéssim dues conferències d'en Sir Ken Robinson.

Sir Ken Robinson va néixer al 1950 a Liverpool, Anglaterra. És un educador, escritor i conferenciant britànic, expert en la creativitat, la innovació i els recursos humans.

A continuació us adjunto les dues conferències que ens va proposar la Rosa Soler.


"Las escuelas matan la creatividad"




"A iniciar la revolución del aprendizaje"




Un cop visionades les dues conferències de Sir Ken Robinson, podem assegurar que l’èxit de les seves xerrades es deu a varis motius que s’han vist amb molta claredat en els vídeos.


Crec que el Sir Ken Robinson és un bon comunicador, ja que ha aconseguit una cosa molt difícil d’aconseguir actualment, i és que la gent l’escolti. Parla de l’educació, un tema que tothom fa veure que li preocupa molt, però que alhora de la veritat tots el deixem com a tema pendent. Aquest educador, ha aconseguit transmetre la realitat de la nostra educació d’una forma atractiva, que atrau al públic. Part d’aquest èxit també es deu a la capacitat que té de fer veure que esta improvisant, i que el seu discurs es basa en les seves pròpies vivències.


Com ja he dit, crec que el Sir Ken Robinson té un discurs molt ben elaborat i treballat, tot i que ell amb la seva forma faci veure que no, i que té un esquema molt ben estructurat de tot el discurs que vol donar. I tot aquest treball i el seu carisma personal són les característiques que fan que les seves xerrades tinguin l’èxit que tenen.

Si algú està interessat ens saber més d'en Sir Ken Robinson us deixo la seva pàgina web, que conté molta més informació sobre les conferències que realitza. 



diumenge, 23 d’octubre del 2011

Creative Commons

El passat 18 d'octubre del 2011 a classe de GTIC vam tractar diversos temes:

  1. Vam aprendre a crear un full de càlcul amb el google docs.
  2. Hem llegit el següent article publicat al diari "El País" el 10 de març del 2005 "autores españoles emplean la copia libre de Creative Commons".
  3. Veure un vídeo relacionat amb els conceptes de copiar no és robar (Copying is not theft).

Tots aquest punts els vam anar veient durant la sessió per a fer emfasis en la importància que té saber quan podem copiar una informació o quan no podem.

Creative Commons és una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura, i que va ser fundada l'any 2001 per Lawrence Lessig. A continuació us adjunto un vídeo tot explicant què són les llicències Creative Commons.



Una llicència Creative Commons permet que puguis copiar, distribuir, i fins i tot en alguns casos modificar la informació que necessites. Per exemple al meu blog he posat una llicència creative commons que permet copiar i modificar-los sempre que es trobi citada la font d'origen, en aquest cas el meu blog.

Per últim, també hem après la diferència entre copyright i copyleft. Copyright no permet cap tipus de còpia o modificació del treball, en canvi copyleft permet tot el que ja hem dit abans.

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Google Docs

El passat 13 d'octubre del 2011 a classe de GTIC vam estar aprenent el funcionament de Google Docs.

Google Docs és un programa on-line el qual ens permet treballar col·laborativament, és a dir, podem crear documents de text i fulls de càlcul. Per a poder accedir amb aquest programa hem de crear-nos un gmail. Un cop el tenim podem crear documents i compartir-los amb altres persones que disposin d'aquest programa. I el més interessant de tot és que tots aquells amb qui es comparteix el document poden editar-lo tots a la vegada.

A continuació us facilito un vídeo on explica el funcionament de Google Docs, per si ha quedat algun dubte.





dilluns, 17 d’octubre del 2011

Recerca a la biblioteca de Blanquerna

Fa uns dies, la Cristina de la Mano i jo vam fer la recerca corresponent a la biblioteca. La pràctica consta de varis apartats.
El primer lloc, hem buscat tres llibres relacionats amb l'educació infantil que ens cridessin l'atenció. Els llibres que hem triat són:

     STEPHANIE JUDSON. Aprendiendo a resolver conflictos en la infancia (manual de educación para la paz y la no violencia). Editorial Catarata, 2000.
ISBN: 84-8319-072-9
     ROSA ANA ALONSO, ANTONIO FRAILE, MªÁNGELES VALDEMOROS, JOSÉ EMILIO PALOMERO. La educación motriz para niños de 0 a 6 años. Editorial Biblioteca Nueva, 2009.
ISBN: 978-84-9742-968-9
     ALISON CLARKE-STEWART. Guarderías y cuidado infantil. Ediciones Morata, S.A, 1984. 
ISBN: 84-7112-219-7

També havíem de buscar tres revistes d'educació infantil, i d'aquestes intentar esbrinar els seus valors i la seva periodicitat.
  • Escuela infantil en acción: Revista de pedagogía de Magisterio. Periodicitat: 2 mesos. Valors: solidaritat i respecte.
  • Guix d’Infantil. Periodicitat: 2 mesos. Valors: educació.
  • Educa’t. Periodicitat: 2 mesos. Valors: igualtat, sensibilitat amb el medi ambient.
En tercer lloc havíem de buscar en el catàleg de blanquerna informació sobre "el primer dia d'escola" a P3.
  • ARTICLE // Títol: El primer dia d’escola. Autors: Pascale de Bourgoing, Nadine Hahn. Col·lecció: A través de la finestra. Publicació: Barcelona, La Galera, 1998.
  • REVISTA // Títol: Des del primer dia. Autor: Bet Madera. Publicació: In-fàn-cia núm. 158 (set/oct. 2007) p.24-26.
  • REVISTA // Títol: Primer día primer año de escuela. Coordinació: Jaume Cela, Juli Palou. Publicació: Cuadernos de pedagogía. núm. 404 (set. 2010) p.50-77.
Finalment, hem escrit els llibres elegits en el primer apartat en la normativa de citació bibliogràfica ISO 690.

  • 1. Judson, Stephanie. Aprendiendo a resolver conflictos en la infancia. s.l. : Catarata, 2000.
  • 2. Alonso, Rosa Ana, y otros. La educación motriz para niños de 0 a 6 años. s.l. : Biblioteca Nueva, 2009.
  • 3. Clarke-Stewart, Alison. Guarderías y cuidado infantil. Madrid : Ediciones Morata, 1984.

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Descripció. Qui ets tu?

El passat 11 d'octubre del 2011 a classe de petit grup de COED vam estar veient diferents models de descripció.

Per començar, la professora ens va repartir un dossiers amb diferents tipus de models  de descripció amb la finalitat de servir-nos d'ajuda per a l'activitat que hem de fer. L'activitat que hem de fer consisteix en fer una fotografia d'algun tret caracterític d'alguna companya que volguem descriure. I a partir d'aquí, posar un peu de foto amb aquesta i després fer una descripció de la companya.

Tal i com ens va explicar la Rosa Soler hi ha diferents tipus de descripció:
  1. Descripció subjectiva: L'autor de la descripció dóna la seva opinió personal del personatge al que descriu. Com per exemple: la descripció que va sortir publicada al diari "Ara" per Albert Pla Nualart l'11 de setembre, sota el títol Entre el talent i l'ego, referent a Manuel Fuentes.
  2. Descripció objectiva: En aquest cas l'autor només descriu els fets sense donar el seu parer. Com per exemple l'article publicat pel diari "Ara" d'una entrevista que li va fer Bibiana Ballbé, el 29 de setembre, a Manel Fuentes.
  3. Cançons: Es descriu per mitjà d'una d'una cançó, com és el cas de la cançó dels Catarres, Oh Jenifer (cliqueu per veure el vídeo).
  4. Poesia: Fer una descripció a partir dels versos, com és el cas  de Miquel Martí i Pol amb el seu poema Si parlo dels teus ulls.
  5. Novel·la: Fer una descripció tot dient com van passant els fets, com passa en el cas del text de Stieg Larsson, Els homes que no estimaven les dones.
  6. Conte: Un bon exemple d'aques tipus de descripció és Xesco Boix qui explicava i cantava el conte Abiyoyo.
  7. Vídeo: Per anunciar la campanya d'estiu del 2009, la marca de cervesa Estrella Damm va fer aquest anunci que seguidament us adjunto.

dijous, 6 d’octubre del 2011

El llenguatge i les llengües

El llenguatge és la manera com tot ésser humà expressa el seu pensament a través de la llengua. Una de les coses importants que hem après és que el llenguatge és més que un instrument de comunicació, i que està constituït per senyals i combinacions de senyals que s'organitzen en diversos nivells.

Per tant, el llenguatge serà un element bàsic en la constitució del pensament, amb el que fem possible la comunicació gràcies a la reducció i l'ordenació de totes les percepcions que rebem de l'entorn. Per últim dir que el llenguatge resulta ser alguna cosa més que un instrument per a la comunicació, ja que ens permet el diàleg amb nosaltres mateixos (permet l'auto expressió).

En quant a la llengua, cal destacar que són un conjunt de signes i lletres que creen els diferents idiomes i que té un paper molt important en la formació de nosaltres mateixos.


TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova



dimecres, 5 d’octubre del 2011

GTIC

El passat 29 de setembre del 2011 a classe de GTIC vam dur a terme les següents activitats.

Primer de tot vam resoldre els dubtes que teniem del blog, sobretot alhora de penjar un vídeo. Ja que a moltes se´ns sortia el vídeo dels marges.

En segon lloc, el Jordi Simón ens va explicar en què consistien els dos treballs que havíem de dur a terme en aquest mòdul. El primer consistia en fer grups de 5 o 6 persones, i havíem d'escollir algú que nosaltres consideressim un bon comunicador i seguir-lo durant els pròxims mesos vía twitter, blog, facebook, etc. L'altre treball consisteix en fer grups de tres persones i triar un territori (concret o no) que s'identifiqui amb tots els integrants del grup, i fer una exposició d'uns 10 minuts.

Seguidament, el professor ens va ensenyar el funcionament de twitter (xarxa social). Ens va ensenyar el funcionament d'aquesta xarxa social per què ens podría resultar molt útil per a fer el treball del bon comunicador.

Per últim dir que també ens ah ensenyat que al blog es poden penjar moltes coses com imatges a partir del programa picassa, o fins i tot treballs mitjançant el programa issu. Tot una sèrie de programes que anirem aprenent a utilitzar durant tot aquest semestre.